Monday 8 June 2009

Kalastusta(ko?!) (3. päivä)

Perjantaina suomalaiset lähtivät yritysvierailulle maailmallakin tunnettuun Fischer-yhtiöön. Aluksi kenelläkään suomalaisista ei ollut mitään tietoa, minne ollaan menossa, tai mitä yhtiö valmistaa, mutta kyllä se sitten lopuksi paljastui - kyseessä ei ollutkaan mitään kalastukseen liittyvää :D
Saksalaiset opettajat puhuivat vain jostain dübeleistä, ja edes meidän opettajamme ei tiennyt, mitä ne ovat. Pohdinnan jälkeen päädyimme siihen johtopäätökseen, että suomenkielinen vastaava sana on proppu (mikä ei kyllä erityisesti tytöille kertonut juuri mitään).


Fischer on nyt jo yli 90-vuotiaan Artur Fischerin perustama yritys, joka valmistaa proppuja sekä muovista että metallista. Herra Fischer on itse kehitellyt keksintönsä ja hänellä on nimissään yli 200 patenttia - eikä herra ole käynyt kuin peruskoulun. Hän on myös kunniaprofessori monissa yliopistoissa. Vaikka herra Fischer on jo ehtinyt erittäinkin kypsään ikään, hän kehittelee yhä uusia proppuja.

Kävimme kiertokäynnillä tehtaassa, toiset englanniksi ja toiset saksaksi. Meille selvisi, että tämä meille ennestään melko tuntematon yritys onkin maailmanlaajuinen suuryritys, joka työllistää 3800 työntekijää maailmanlaajuisesti, ja jolla on sivukonttori myös Suomessa.

Kierroksen oppaan puhe kuului mielenkiintoisista kuulokkeista
(tähän loppuvatkin kuvat yritysvierailulta, sillä meitä kiellettiin ottamasta kuvia noin puolessavälissä kierrosta ja jälkeenpäin meitä ohjeistettiin sähköpostitse poistamaan kaikki kuvat, joita tehtaan sisällä ehdimme ottaa.. :D )



Backhäusle

Puoli yhdeltä tapasimme saksalaiset Backhäußlella Friedrichstalissa, jossa söimme päivälliseksi leberkäseä, joka on perinteinen ruoka tällä alueella. Backhäußle on vanha leipomo, joka on toiminassa jälleen pienen tauon jälkeen.



Leberkäseä

Katariina tulkkaushommissa


Syötyämme kylliksemme kävimme vielä lähellä sijaitsevassa seppämuseossa, joka oli aikanaan maailmankuulu viikatteenteristään.



Kolmelta pääsimme lähtemään kotiin, jonka jälkeen monet olivat Mitteltalin maauimalassa paistattelemassa päivää (vaikka täksi päiväksi olikin luvattu vesisadetta ja huonoa ilmaa). Illalla osa oli grillaamassa Friedrichstalissa.

No comments:

Post a Comment