Monday 8 June 2009

Saksalaista yhteiskuntaa (6. päivä)


Maanantaina tapasimme toisemme koulussa jo varttia vaille kahdeksan. Suomalaisista koulunalkamisajankohta oli todella aikainen ja tuotti vaikeuksia, koska meillä kahdeksan aamuja on harvassa. Lisäksi osa tulee kaukaa kouluun bussilla tai junalla, mikä aikaisti herätystä entisestään.
Koululla työskentelimme projektitöiden parissa tietokoneluokassa kello kymmeneen asti, jonka jälkeen lähdimme tapaamaan Baiersbronnin pormestaria Norbert Beckiä. Normaalisti tapaamiset järjestetään kaupungintalolla, mutta sunnuntain europarlamenttivaalien jälkeen emme voineet mennä sinne, koska ääntenlasku oli vielä käynnissä. Lisäksi Baiersbronnin alueella järjestettiin vielä kunnallisvaalit samana päivänä.

Rathaus eli kaupungintalo

Koska emme voineet tavata pormestaria kaupungintalolla, tapasimme hänet Baiersbronnin keskustassa sijaitsevassa museossa.

Odottelua museon edessä

Herra Schmieder ja herra Beck

Museolla kokoonnuimme huoneeseen, jossa vihitään usein pareja avioliittoon pormestarin toimesta. Siellä joimme appelsiinimehua ja kuuntelimme Marjon tulkkaamana pormestarin tervetulotoivotuksia.

Marjo ja pormestari

Ryhmäkuva suihkulähteen edessä

Odottelua koulun pihassa




Iltapäivällä koko porukka ajeli Loßburgissa sijaitsevaan Arburgin tehtaaseen, joka valmistaa koneita, joilla voidaan valmistaa pääasiassa erilaisia muovituotteita, mutta myös keraamisia ja kumisia tuotteita. Koneissa puristetaan kovassa paineessa muotissa lähes nestemäisestä muovista erilaisia tuotteita. Tuotteiden koko vaihtelee millimetritavaroista pullokorien kokoisiin, mutta kovin suuria tuotteita niillä ei voida tehdä.

Arburg on kansainvälinen yritys, jonka omistaa edelleenkin sama perhe kuin alussa. Saksassa sillä on 80 prosentin markkinaosuus omalla alallaan. Se kouluttaa itse omat työntekijänsä oppisopimusmenetelmällä.

Arburgissa panostetaan myös ympäristöystävällisyyteen, sillä osa heidän käyttämästään energiasta tuotetaan aurinkovoimalla ja tehtaassa ei käytetetä juurikaan valoja, sillä valo tulee sisään suurista, lähes seinänkokoisista, ikkunoista. Suurten hallien lämmitys toimii infrapunavastuksilla, jotta lämpöä ei menisi turhaan ilman lämmittämiseen. Ilmakin kiertää halleissa lähes itsestään kattoikkunoiden kautta.

Kierros oli mielenkiintoinen, joskin aika pitkä, mutta onneksi saimme nauttia välillä virvokkeita Arburgin kahviossa.
Arburg Loßburgissa

Illalla kaikki olivat aika väsyneitä pitkän päivän jälkeen, jonka takia illalla otettiin rauhallisesti.

No comments:

Post a Comment